RTT 56A “Poste National”

RTT 56A
RTT 56A

Dit is de RTT 56 A. De A staat voor ATEA. Er was ook een RTT 56 B variant, waarbij B staat voor BTMC (Bell Telephone Manufacturing Company). De aanduiding 56 staat voor 1956, het jaar waarin dit toestel werd geintroduceerd.

Het Belgische staatstelefoonbedrijf, RTT (Regie der Telegraaf en Telefoon) droeg haar 2 fabrikanten, ATEA en BTMC, samen een standaardtoestel te ontwikkelen. Dit ontwerp was gebaseerd op een vooroorlogs ontwerp van ATEA, de model 50/51 ATEAPHONE. Deze ATEAPHONE had een geheel metalen behuizing en een bakelieten hoorn. Met enige aanpassingen, zoals de draagbeugel en ander model hoorn, werd dit de RTT 56.

De beide producenten gebruikten wel ieder hun eigen model draaischijf en zo waren er nog wel een paar kleine verschillen.

RTT 56 A onderEr is aan de buitenkant geen logo van de fabrikant aangebracht. Alleen de notitie RTT 56 A of RTT 56 B op de onderzijde en de A of B op componenten aan de binnenzijde verraden wie de maker van de telefoon is.

RTT-logo

RTT Logo
RTT Logo

Aan de voorzijde zit een klein plaatje met daarop de letters RTT. Soms tref je hier ook een leeuwtje aan, dat tevens een logo van de RTT is. Het leeuwtje is het oude logo van de RTT. Omdat dit logo niet heel bekend was bij het publiek is er een ander logo geïntroduceerd, dat helder de letters weergaf.

Varianten (origineel)

RTT 56 catalogus pagina
RTT 56 catalogus pagina

Deze toestellen zijn er met en zonder de kleine witte aardtoets. Naast de zwarte variant, zijn er ook witte. Er zijn ook toestellen na hun leven bij de RTT wit gespoten. Deze hebben het logo in zwart op de voorkant. Originele witte versies hebben het logo in wit.

Leven na de RTT

Nadat de RTT deze toestellen uitfaseerde zijn ze verkocht aan derden. Heel veel toestellen hebben een soort make-over gekregen. Doorgaans betekent dat dat de orginele zwarte verf verwijderd is en de behuizing verkoperd is.

Ook zijn ze vaak overgespoten in een andere kleur. Zo kun je dus witte, maar ook rode, groene en blauwe exemplaren vinden. Deze zijn niet origineel.

RTT 56 B decal
RTT 56 B decal

Ook vind je vaak op de zijkant een sierlijke decal terug, met mooie krullen en de tekst Bell Telephone Mfg Company terug. Zie daarvoor mijn RTT 56B. Deze decals zijn ook niet origineel en aangebracht nadat deze telefoon de RTT had verlaten.

Gemengde resultaten

RTT 56 CopperOok varianten die niet aan de RTT zijn geleverd, maar voor private installatie werden gebruikt, hebben een zelfde lot ondergaan. Bij de demontage en reassemblage werden onderdelen van RTT exemplaren van beide fabrikanten en niet-RTT exemplaren gewoon door elkaar gebruikt. Zo kun je tegenwoordig dus allerlei gemengde varianten aantreffen.

Een origineel exemplaar is zelfs nog lastig te vinden.

De RTT heeft er indertijd niet voor gekozen haar afgekomen materieel te vernietigen. Hierdoor kom je de RTT 56 nog regelmatig tegen, op allerlei plekken over heel de wereld, in allerlei varianten.

Hier is een artikel over het restaureren van een RTT 56.

12 Reacties

 1. Beste,

  Ik heb een ATEA serie 30 (staat op plaatje) uit koper hier staan. het chromen hoornplaatje heeft een drukknop, waarop de hoorn rust. Het chromen plaatje vermeld “The New Antwerp Telephone and Electrical Works” De draahendel zit aan de rechterkant en de hoorn is van bakeliet. Ik kan dit model wel vinden in zwart bij: https://www.labodegaantiques.com/en/vintage-telephone-atea-rotary-dial-hand-crank-bakelite-handle
  Het bovengedeelte is koper en de basis is van geel messing. De draaischijf en de hoornhouder zijn zwart in staal en gietijzer. Gezien zijn toestand lijkt er niets gemodificeerd te zijn en is deze tot het laatst nog gebruikt.

  Over welke telefoon praat ik?

  • Hallo Richard,

   Bedankt voor je bericht. Het betreft hier een variant van de ATEA type 40. WS heeft ie de type aanduiding, 41, 42, 43 of iets dergelijks. ATEA heeft vroeger ook wel series 30 en series 28 op haar verschillende modellen gezet, als een soort benaming voor de hele design lijn van een bepaald jaar.
   Later zijn ze wat consequenter type aanduidingen gaan gebruiken en dan voor iedere toestel een bepaald tiental en voor jouw toestel dus 40.
   Daarvoor hadden in de catalogus een modelnummer dat bestond uit een a en vier cijfers, maar ik weet niet welke bij jouw toestel hoorde.
   Gezien het feit dat er series 30 op stand betekent overigens dat het een vroege versie is, van rond 1930.
   Groeten, Arwin

 2. Hi Arwin
  How much can such a RTT56Bdecal phone cost in Europe
  I had a dispute with some seller.
  You can not answer if you consider my question indecent.
  Sincerely.

  • Hi Mykola, no problem.
   But I’m really not sure. Prices vary from country to country. Also the method of selling (fleamarket or etsy website) influences the price. And of the condition it is in is very imported.
   Regards,
   Arwin

 3. Hallo,
  Een kennis van mij heeft een telefoon RTT 56 en wil wetem of mogelijk is om aan te sluiten op huidige Ziggo netwerk. Uiteraard als telefoon nog werkt en dat is (nog)niet bekend. Graag hiervoor email adres.
  Weet ook niet of aansluitingen juist zin, want lijkt aan geklust te zijn.
  Indien nodig kan ik foto’s sturen van huidige staat.
  Alvast bedankt voor medewerking,
  Groet, Ardy

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*