MBLE type 1955 (HEEMAF)

MBLE type 1955
MBLE type 1955
MBLE 1955 inside (left) vs Heemaf 55 (right)
MBLE 1955 inside (left) vs Heemaf 55 (right)

Eigenlijk is de MBLE type 1955 gewoon een Heemaf type 1955, gemaakt voor Philips. Om importheffingen te vermijden liet Philips een aantal producten door haar dochteronderneming MBLE in België maken. Ook de telefoons die door Heemaf aan Philips werden geleverd, werden door MBLE geproduceerd.

MBLE, Manufacture Belge de Lampes Electriques, was een Belgische elektronica onderneming met vestigingen in allerlei plaatsen. Vanaf 1925 raakt het bedrijf steeds meer betrokken bij Philips en in 1981 ging het geheel in Philips op.

MBLE 1955 terminals
MBLE 1955 terminals

MBLE bracht een aantal kleine variaties aan het oorspronkelijke model. De strip met nummers bij de aansluitschroeven werd aangepast aan Belgische behoeften en standaarden. Daarnaast zat er een extra condensator in de kiesschijf. Ook werd een condensator gebruikt die er ietsje anders uitzag.

Geproduceerd is toch wel een groot woord: de meeste componenten zijn voorzien van een Heemaf logo. De fabricage hield waarschijnlijk niet veel meer in dan assemblage van kant en klaar geleverde onderdelen uit Nederland.

MBLE 1955 logo
MBLE 1955 logo

Uiterlijk zien deze toestellen er ook niet veel anders uit dan de Nederlandse versies. Op de stiften van het haakcontact staat zelfs Philips. Alleen het MBLE-logo aan de achterzijde, dat om één of andere reden nooit helemaal recht is aangebracht,  verraadt dat het hier om een Belgische variant gaat.

Dit toestel is uitsluitend voor de Belgische markt gemaakt en buiten België zijn er niet veel te vinden.

MBLE 1955 diagram
MBLE 1955 diagram

Deze variant van de Heemaf 1955 mocht natuurlijk niet ontbreken in mijn collectie. Ik kocht mijn exemplaar van een Belgische dame tezamen met een eerder Heemaf model dat ook door MBLE gemaakt was. Haar broer had bij MBLE gewerkt en daardoor kon zij mij iets over de achtergrond van dit toestel vertellen.