TEFAG (Berliner) model 1927

TEFAG 1927 2 line

TEFAG 1927 deskphone
TEFAG 1927 deskphone

Dit soort telefoons behoorden tot de eersten in Nederland die gemaakt waren voor automatische telefonie. Er zijn er nog maar weinig van over. Een gezochte zeldzaamheid dus. Veel ervan zijn na de oorlog verbouwd door de PTT. Ze hebben een andere kiesschijf en opleggewei gekregen, zodat een bakelieten Ericsson hoorn er op paste.

Dit metalen telefoontoestel is ontworpen voor de automatische telefonie, dat wil zeggen dat in het ontwerp in de vormgeving en de elektronica al rekening is gehouden met de kiesschijf.

Typisch voor de metalen telefoontoestellen van TEFAG is dat de voet een zilverkleurig oppervlak heeft. TEFAG betrok veel onderdelen van FULD en er zijn dan ook veel FULD-onderdelen in deze telefoon terug te vinden.

TEFAG 1927 inside
TEFAG 1927 inside

Het toestel is op een soortgelijke manier opgebouwd als de ZBZA 24 van Siemens en Halske, met alle onderdelen op de onderplaat, een metalen behuizing met schuine voorkant, de kiesschijf op een wegklapbare beugel en een opleggewei met vingerbeugels, om het toestel te verplaatsen.

TEFAG 1927 open
TEFAG 1927 open

Er zijn verschillende varianten van geproduceerd, zoals de standaard bureautelefoon voor 1 lijn met en zonder aardtoets en verscheidene meerlijnsvarianten voor kantooromgevingen, zoals de zogenaamde serietoestellen.

tefag-model-27-rijkstelefoondienstZe zijn gebruikt door de rijkstelefoondienst (later PTT) maar ook door particuliere instanties en bijvoorbeeld de Gemeentelijke Telefoondienst ’s Gravenhage.

tefag-1927-2xIk heb, ten tijde van dit schrijven, met veel moeite 2 exemplaren op de kop weten te tikken, waarvan er eentje helaas het originele opleggewei mist.

2 Reacties

  1. Beste heer,

    uit de boedel van mijn ouders heb ik een TEFAG (Berliner) model 1927 te koop staan. Wat zou een redelijke prijs zijn voor een origineel toestel?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*